roxana...
15 luni: educatia unui copil inca bebelus

Copilul de 15 luni este un vartej de activitati
Copilul de 15 luni nu mai este un bebelus si totusi este ... micut. Si, chiar daca un copil de 15 luni este un vartej de activitati si are o curiozitate extraordinara, ii lipseste simtul pericolului si nu se teme de nimic.
La aceasta varsta, copilul incearca sa se urce pe mobila sau sa-si bage degetele in priza. Atinge tot ce vede. Ca parinte, este posibil sa nu va dati seama ce inseamna toate acestea pana cand copilul face prima criza de isterie, distruge tapiteria sau aproape sparge un pretios bibelou.
Copilul de 15 luni are nevoie de libertatea de a dispera
A fi parintele unui copil de 15 luni este intr-adevar o proba de echilibru, intre a-i da copilului libertatea de a explora mentinandu-i in acelasi timp siguranta.
Sfaturile urmatoare au rolul de a va ajuta sa va bucurati ca parinti de copilul de 15 luni si sa va mentineti increderea in aptitudinile dumneavoastra de parinti. Informatiile prezentate in acest articol nu au rolul de a inlocui consultatiile regulate la medic. Nu ezitati sa cereti sfatul medicului in privinta problemelor pe care le intampinati. Dealtfel, acesta este motivul pentru care se fac aceste consultatii.
Cum educati si cum cresteti un copil de 15 luni
Aratati-i afectiune si laudati-l pentru buna purtare si realizarile lui.
Discutati cu copilul despre ceea ce face si ceea ce vede. Faptul ca-i cantati copilului este alt mod de a-i incuraja dezvoltarea vocabularului.
Folositi cartile cu imagini pentru a-i imbogati vocabularul. Faptul ca-i cititi carti il va ajuta sa-si dezvolte limbajul.
Este cel mai bine sa mentineti regulile la cel mai mic numar posibil – indepartati din calea lui obiectele periculoase ori de cate ori este posibil in loc sa le transformati in probleme. Discursurile cu explicatii lungi sau certurile cu un copil de 15 luni sunt inutile. Cand trebuie sa faceti ceva, faceti intr-un mod placut.
· Fiti consecventi in educatie
· Trebuie sa fiti consecventi in privinta disciplinei, insa trebuie sa faceti acest lucru intr-un mod plin de iubire si intelegere. Folositi cei doi I ai disciplinei, Ignora si Izoleaza. De exemplu, cel mai bun mod in care puteti infrunta crizele de isterie este sa le ignorati. Daca nu este posibil, izolati copilul punandu-l in patutul lui, in tarc sau in camera lui ca sa ia o pauza. Nu folositi niciodata combinatia S-P (Striga si Pedepseste).
· Impunerea pozitiva a regulilor trebuie incurajata in cazul comportarii acceptabile a copilului. Laudati copilul pentru buna purtare si construiti-i respectul de sine si increderea in propria persoana.
· Incepe varsta micilor frustrari
· Copilul incepe sa simta frustrare. Se supara cand nu poate face anumite lucruri, sau cand nu poate face ceea ce doreste. La aceasta varsta, copilul incearca sa planga si sa tipe pentru ca sa i se faca pe plac, iar asemenea proteste se pot transforma in adevarate crize de furie sau episoade in care isi tine respiratia.
· Daca incercati sa ii aduceti argumente rationale sau sa pedepsiti copilul puteti prelungi de fapt criza. Cel mai bine este sa va asigurati ca micutul este intr-un loc sigur si apoi sa-i ignorati criza. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa nu va uitati direct la copil si sa nu-i vorbiti, nici sa nu vorbiti despre el cu ceilalti daca va poate auzi.
· Iesiri de familie: scurte si simple
· Iesirile in familie cu un copil de 15 luni trebuie sa fie scurte si simple. Un copil de varsta asta are o putere redusa de concentrare a atentiei si activitatile indelungate il vor face sa devina iritabil si obosit.
· Jucarii de 15 luni
· Cele mai bune jucarii la varsta de 15 luni sunt animalele de plus, papusile, cartile si jucariile mici care pot fi impinse si trase, umplute si golite, deschise si inchise. Anumite obiecte din gospodarie, precum masurile din plastic pe care le folositi in bucatarie si cutiile goale sunt alte jucarii de care se bucura copilul.
· Televizorul nu e bona!
· Limitati timpul petrecut la televizor si nu folositi televizorul pe post de bona.
· La 15 luni -incepe sa fie curios de el insusi
· Desi lovitul si muscatul sunt comportamente comune la varsta asta, ele nu ar trebui permise.
· Nu va faceti griji daca micutul devine curios in privinta partilor corpului sau. Este un lucru normal la varsta asta. Cel mai bine este sa folositi denumirile corecte pentru organele genitale.
· Micul imitator
· Bebelusii doresc sa va imite in tot ce faceti. A face ordine, a sterge praful, sau a spala vasele de jucarie sunt activitati amuzante la varsta asta.
0 Responses

Post a Comment