roxana...
Parintii se straduiesc sa inteleaga de ce camera copilului arata in permanenta ca un bazar, sau chiar mai rau! Ce harababura! Uneori se multumesc doar sa bombane pe seama copilului dezordonat, lasandu-l in pace. Ei bine, copiii au nevoie de o oarecare dezordine in jurul lor. O camera bine ordonata nu prezinta interes pentru copii.
Pana la 4 ani, copiii nu vad utilitatea de a fi ordonat. Ei nu inteleg nici aspectul estetic, nici latura practica a sfaturilor dvs: "Daca esti ordonat o sa-ti gasesti mai usor lucrurile (jucariile) tale".
In general, din proprie initiativa isi vor ordona lucrurile la 7 ani. Bineinteles ca se straduiesc sa fie ordonati si inainte de aceasta varsta, dar motivul pentru care o fac, este pentru a-i asculta pe parinti sau pentru a le face placere. Ei se regasesc cel mai bine in dezordinea lor! Odata inscrisi la scoala primara, parintii au tendinta de a-si obliga copiii sa aiba o camera mai bine ordonata. Dar atentie, este tocmai momentul in care copiii au de facut fata la numeroase constrangeri noi: sa se imbrace singuri dimineata, sa-si faca temele etc asta mai lipsea!
Ce este de facut?
Lasati copiii sa poata dispune dupa plac, de un spatiu numai al lor.
Respectati-le spatiul! Nu-i obligati sa faca ordine in camera lor in fiecare zi (e suficient o data pe saptamana).
Nu acceptati insa ca dezordinea lor sa impiedice functionalitatea casei si a spatiilor comune. Limita trebuie clar stabilita: au voie sa fie dezordonati in camera lor, dar nu au voie (de exemplu) sa lase in dezordine incaltarile lor in antreu sau sa-si imprastie lucrurile prin toata casa. Aceasta regula le va fi utila de-a lungul vietii.
O data pe saptamana, solicitati-i la curatenie! Impreuna cu ei, ordonati, recuperati lucrurile ratacite pe sub pat, triati piesele jocurilor amestecate, asezati cartile la locul lor. Ajutati-i sa le puna in ordine.
Tactica jocului. Fiti inventivi! Timpul in care copilul invata sa fie ordonat ar trebui sa fie mai degraba un timp al jocului si distractiei. In ritmul muzicii, cereti-le copiilor sa va ajute si impartiti-le sarcinile: unul reasambleaza piesele jocurilor, celalalt aseaza jucariile la locul lor etc Este amuzant si se vor simti resposabili ca niste oameni "mari".
0 Responses

Post a Comment